Thursday, May 1, 2008

...slike



Vlastislav Cesnak- po obrazovanju arhitekta- ima prirodno, snažan osećaj za slikarstvo. Šira javnost ga već poznaje kao umetničkog fotografa. Ovaj put nam se predstavio kao slikar ciklusom uljanih slika i kompiuterske grafike manjeg formata naslikanih uglavnom u godinama 2004- 2006.
Na svojim radovima Vlastislav Cesnak seže takoreći po svim slikarskim žanrovima. To su mrtve prirode, aktovi, ali na ovoj izložbi dominiraju pejsaži iz ravničarskog kulpinskog atara i kulpinske vedute.
Kulpin je dobio u Vlastislavu Cesnaku daljeg kroničara naselja. Samo slikar može običnim motivima dati pomoću boje novo viđenje i oživeti njihove duše na novi način.
Vladimir Valjenćik

Cesnakova stvaralačka fotografska aktivnost je poznata javnosti. Zbog toga nas ne može iznenaditi eksperimenat Cesnaka da spoji dve aktivnosti u jednoj. Nove digitalne računarske tehnologije omogućavaju sintezu više ravni čiji je rezultat bezbroj stvaralačkih efekata i sadržaja kojim Cesnak nije odoleo. Tako i nove kompiuterske grafike 2006. pokazuju igru autora ali i bitno proširivanje prostora fantazije. Klasični pejsaži Kulpina i autorske fotografije aktova su dve ravni spojene u novoj virtuelnoj stvarnosti koje nam omogućavaju sadržaj ne samo doživeti već i stvoriti mišljenje novim načinima. Tako si stvaramo novu sliku već poznate stvarnosti, to je kao alter ego. Cesnakova sumnja u realnost ne znači i njeno negiranje ali u doživljaju fantazije nam se slika pokazuje u svojoj promenljivosti, pretvorivosti, promenlji- vosti.
Mr. P. Čanji

No comments: